Carsten Vagn-Hansen

 

CARSTEN VAGN-HANSEN: ”ØKOLOGI ER DYRERE, MEN EN GOD INVESTERING I DIN SUNDHED”
31 AUGUST, 2016
Carsten Vagn-Hansen er læge og sundhedskonsulent, og vi har inviteret indenfor til en snak om kostens kemiske stoffer, sundhed, og hvorfor det i sidste ende kan betale sig at spise økologisk – selvom produkterne måske er lidt dyrere.
Af:Christine Petersen

 

 

Økologi frem for kemi
Carsten Vagn-Hansen, også kendt som ”Radiodoktoren”, har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.
”Den rette kost har en enorm stor betydning. Sammen med vores mad får vi en masse kemiske stoffer ind kroppen. Og det er ikke sikkert, at vores tarmbakterier har glæde af det. I dag ved vi, at sammensætningen af tarmbakterierne er enormt vigtig for vores sundhed. Ikke kun i forhold til optagelsen af næringsstoffer, men også for vores mentale helbred. De ca. 2,5 kg. tarmbakterier, som kroppen indeholder, er en stor del af os og ikke bare noget, der er nede i maven.
Kroppen reagerer ved at omdanne de ting, som kommer ned i maven. Og hvis kosten indeholder en masse kemiske stoffer, så påvirker det alle de sammensætninger, som er inde i kroppen.”
 
Carsten Vagn-Hansen anbefaler altid at købe økologisk, når det er muligt.
Tarmen er måske ikke et yndet samtaleemne ved middagsbordet, og da slet ikke det, som findes inden i den. Men ifølge Vagn-Hansen bør vi alle have meget større fokus på vores krops indre sammensætning og tænke mere med maven end med hovedet.
”Vi har to hjerner. Den ene er oppe i hovedet, det ved vi alle, men vi har også en i maven. Og det er vigtigt, at den også har det godt. De to hjerner påvirker hinanden utrolig meget, og her bør mennesker sikre sig, at kroppen får alt det, den har brug for. Og spiser vi sundt, så har vi meget lettere ved at bevare sundheden.”

 

Åben op for kroppens indre
Når Carsten Vagn-Hansen taler om at spise sundt, er det ikke kun med grøntsalgshatten på, hvor vi igen skal høre om, hvor vigtigt det er at spise frugt og grøntsager. Det ved vi efterhånden, men i stedet referer han til alt det, vi ikke kan se. Alle de kemiske stoffer vi indtager sammen med kosten, og som har stor betydning for vores indre system og velbefindende.
”Når folk får allergi, så skyldes det ofte de ting, de hælder ned i maven. Kosten påvirker vores tarmflora og tarmslimhinden meget. Og kommer der kemiske stoffer, sukker, mel, masser af brød, slik etc. ned i maven, så fodrer vi ikke kun os selv, men også nogle svampe. Og bliver der for mange af dem, hvilket der gør, hvis vi fodre dem på den måde, så vokser de og danner et rodnet. De klister sig på indersiden af tarmene og gør dem utæte. Så smutter der små stumper af mad ud mellem tarmcellerne og ind i blodet. Immunforsvaret går i overgear og angriber de små stumper af mad. Og det, som ofte ligger bag allergien, er, at der kommer ting ind i blodet, som ikke høre til.”
 
En farlig cocktail
Det er således i den process, vi bliver syge. Når tarmene ikke længere holder tæt, så går vores krop forsvarsposition og aktiverer celler i blodet, som hapser de små stykker mad. Maden bliver efterfølgende omdannet til histamin – det som giver astma, nældefeber og allergi. Kemi i kosten er desværre svært at undgå, da det kommer ind med basisprodukter som grøntsager, mælk og kød. Og det er her økologi virkelig begynder at gøre en forskel. Det betyder nemlig, at råvarerne er dyrket på en naturlig måde uden vækstfremmer, stråforkorter, etc. Dertil er dyrene også blevet fodret rigtigt. Noget som Carsten Vagn-Hansen selv har et stort fokus på.
”I dag bliver køer eksempelvis fodret med korn og sojakager, hvilket giver mælken en helt anden sammensætning, og dermed ikke er særlig sund for os. Vi ved f.eks., at i Danmark får hver ottende kvinde brystkræft, modsat i Kina, hvor de ikke drikker mælk, hvor det er en ud af 10.000. Dyrene indtager nemlig unaturligt føde, som efterfølgende bliver en del af kødet og mælken, og det skaber problemer for os.”

 

Du er, hvad du spiser
Kroppen reagerer således på de ting, som kommer ned i maven. Og indeholder kosten en masse kemiske stoffer, så påvirker det alle sammensætninger i kroppen. Inde i kroppen er det enzymer, som omdanner det, vi indtager, til det kroppen har brug for – og de skal have det godt. Bliver de skadelige svampe ved med at vokse, vil immunsystemet til sidst overreagere og angribe kroppens egne væv. Og så opstår autoimmune sygdomme.
 


Hold kroppen sund med økologiske grøntsager.
”De autoimmune sygdomme opstår, når vi bliver immune over for vores egne væv, og der udbryder inflammation – og det ligger næsten bag alle sygdomme i dag. Så bliver vi syge og får ondt, og så bliver vi fyldt med alle mulige lægemidler, som har bivirkninger og påvirker vores omsætning i kroppen meget negativt,” siger Vagn-Hansen og fortsætter:
”Grundlæggende bør vi alle finde ud af, hvilken blodtype vi har, og så spise efter det. For spiser du noget med den forkerte blodtype, så optager kroppen noget, den ikke har godt af. Desværre er der mange mennesker, som ikke bryder sig om, at der er noget, de ikke må spise. Derfor går de i stedet til læge og får noget medicin, så de kan spise det, de vil. Men man bør lytte til maven og kroppen og mærke efter, om det man gør, er godt for den.”

 

 

Økologi det gode alternativ

Selvom det at skulle skære ting i kosten fra kan lyde kedeligt, så kan et økologisk tilvalg tilgengæld betyde, at allergikere kan få nogle produkter tilbage. Det gælder eksempelvis vin. Vindyrkning er nemlig betinget af sulfitter, kemiske svovlforbindelser, som kan skabe ravvage, hvis indholdet er for højt. Her kan en tung hovedpine, migræne, opsvulmede hænder og fødder, kløe i munden, brændende fornemmelse i maven og endda ”blackout” kan være tegn på sulfit-allergi. I den sammenhæng kan økologi give ofte vinnydelsen tilbage, forklarer Vagn-Hansen:
”Sulfitter er svovl, men det er nogle svovlforbindelser, som ikke er særlig gode for os. De er skadelige for leveren, og de kan påvirke vores mave, så vi får dårlig mave, smerter osv. Svovl på den rigtige måde, er sundt for os, men sulfitter er på den kemiske måde. Det er ikke muligt at lave vine uden sulfitter, men det er vigtigt, at de har et meget lavt indhold af sulfitter.”
 
Økologisk vin med lavt indhold af sulfitter er den bedste måde at undgå en allergisk reaktion.
lægens egne kostvaner:
Carsten Vagn-Hansen og hustruen Joan, som er sygeplejerske, spiser selv kun økologiske råvarer og mad af ordentlig kvalitet. Det hænger også sammen med, at Carsten i 53 år har haft sukkersyge – noget som han selv betegner som en fordel. ”Det tvinger jo en til at spise sundere, end de fleste gør, og så har jeg en dygtig kone, hvilket også betyder meget. Vi bruger mange penge på økologi, og så dyrker vi meget selv. Så på den måde ved vi, det er økologisk. Det er dyrere, men det er en god investering i din sundhed at spise fødevarer, der ikke indeholder alle de kemikalier, som findes alle vegne.”
 
Carsten Vagn-Hansen med hustruen Joan i parrets hjem.
Carsten selv fik en sygdom, som gjorde han i den grad måtte forholde sig til sit indre og sin kost. Derudover er han læge og ved meget om kroppens mekanismer. Men for alle os, der ikke har samme viden kan økologi være en del af løsningen. For det er i hvert fald en måde at sortere de skadelige kemikalier fra – og så giver det os mulighed for at nyde et glas vin uden at vågne op med hovedpine dagen derpå.
 


Se de andre artikler her ...