Janni Ree

 

“FORSIDEFRUEN” ER VILD MED ØKOLOGI
– OG HIPPIE HOUSE!

Den 8. marts kl. 20.00 kan danske TV3-seere opleve “forsidefruen” Janni Ree i en fortsættelse af TV-serien om kendte danske “Forsidefruer”. Hippie House har inviteret hende ind til en snak om sin livsstil, og hvilke omstændigheder, der gennem årene har fået hende til at ændre visse holdninger omkring levevis.

Af: Erik Munch Sørensen
Janni Ree har i det meste af sit voksne liv været opmærksom på, hvad hun har puttet i munden af føde- og drikkevarer. I de unge år var det nok mest ud fra et forfængelighedssynspunkt, hvor det hovedsageligt handlede om at holde vægten og bevare en sund teint.

En nedslående cancerstatistik for Danmark generelt samt alvorlige cancertilfælde blandt hendes nærmeste har dog gjort det til en livsstil at fokusere på gode råvarer. Produkter, som er produceret uden brug af skadelige kemiske stoffer. Hun har gennem nogle år måttet forholde sig til sin fars tilstand med levercancer, men også i nutiden er hun blevet konfronteret med en seriøs cancerproblematik. 

Når “Forsidefruen” dækker op til middag
Janni Ree er gift med Karsten Ree. Og på grund af Karstens nyligt diagnosticerede blærecancer, har hun set det som en nødvendighed at fokusere på såkaldte ”rene” fødevarer. Hun står for den daglige madlavning og fortæller, at Karsten bedst kan lide god gammeldags medisterpølse med hvide kartofler og en god brun sovs. Det har derfor været lidt af en udfordring at omlægge de fælles kostvaner. Især fordi livsstilsændringer med alderen bliver sværere at implementere.
 

”Karsten er 25 år ældre end jeg, og er derfor vokset op i en kultur med det solide danske landkøkken. Jeg spiser faktisk helst ikke svinekød mere, grundet produktionsmetoderne og antibiotikaproblematikken. Så menuen står i dag mest på grøntsager, fisk, kylling og magert oksekød. En gang imellem er der dog plads til at ”synde” lidt. Sunde holdninger skal trods alt ikke være fanatiske, men gerne opretholdes med en vis livsglæde og helende gejst.” Desuden har Janni konstateret, at nyere forskning har vist, at naturlige produkter som ingefær og hvidløg, blåbær og såmænd mørk chokolade har en gavnlig effekt på menneskers immunforsvar. En kendsgerning, som bør tages seriøst af alle danske forbrugere, mener hun.

Mere fokus på kvalitet end på profit
Janni har også den overbevisning, at især små virksomheder bedre er i stand til at holde en forsvarlig linje. Ideologien er nemlig ofte stadfæstet i personlige holdninger. Der er derfor ofte mere fokus på kvalitet end på profit. En holdning, hun lufter flittigt på sin blog på nettet.

Derfor støtter hun også gerne et lille, spirende firma som Hippie House af hele sit hjerte. Det er også med den holdning i højsædet, at hun er blevet model og talskvinde i reklamekampagne for den økologiske vin Navesur. En vin, som kommer fra det smukke og populære vindistrikt Castilla y León i det nordvestlige Spanien. 

”Jeg havde ikke drukket vin i en del år, især på grund af oplevelsen af ubehagelige forgiftnings- og allergisymptomer. Efterfølgende svære tømmermænd ødelagde fuldstændig fornøjelsen ved et godt måltid mad i venners lag. Da jeg så mødte direktør Helle Grundahl fra Hippie House, og blev overtalt til at smage en økologisk produceret hvidvin, fik jeg en aha-oplevelse. Da vinen er næsten fri for kemikalier som sulfitter og er økologisk, fra vinstok til flaske, blev det en stor nydelse uden efterfølgende ubehag. I dag er det muligt at nyde et godt glas vin uden at skulle rive de næste par dage ud af kalenderen!”

Udover hvidvinen er Janni også glad for de andre økologiske produkter fra Hippie House. Det er blandt andet de fine ekstra jomfru olivenolier. Tre fantastiske nødde pralinéer. Og økologisk chokolade med mange, alternative smagsvarianter.

Forbrugerne styrer markedet
I hverdagen køber Janni helst økologisk producerede varer. Hun er nemlig overbevist om, at vi fremover skal producere alle vores føde- og drikkevarer med forsvarlighed.
”Vi skal satse på produktionsmetoder, som tager udgangspunkt både i en forbedret dyrevelfærd, og uden brug af kemikalier og skadelige tilsætningsstoffer. Fordi vi kan, hvis vi vil! Men da ikke alle fødevareproducenter er blevet ”omvendt” fra det konventionelle til det økologiske, kan det ikke gøres 100% endnu.”

Janni nærer dog et håb om, at der i fremtiden skabes større mulighed for at producere alle vores fødemidler uden gift og ud fra en økologisk ideologi. Og at det i fremtiden er tvingende nødvendigt at kunne handle ind og leve 100% økologisk. I hvert fald hvis vi skal bevare vores høje levestandard.

Det kræver selvfølgelig, at såvel producenter og forbrugere bliver enige om at lade kvalitet og ansvarlighed gå hånd i hånd. Noget der kan være svært i disse tider, hvor et af de store mantraer er ”discount”. Janni betragter sig selv som en politisk forbruger og slutter:

”Jeg anser det for vigtigt, at vi alle tager stilling, hvis vi skal ændre på noget – fordi det i sidste ende er forbrugerne, der styrer markedet!”


Se de andre artikler her ...