Joan Ørting

 

 

JOAN ØRTING: ELSK DIN KROP OG SPIS DIG TIL MERE SEXLYST

Denne måned har vi inviteret Joan Ørting, Danmarks rødhåret sexolog, indenfor i Hippie House for at tale om sex og mad. Vi ser på, hvilken betydning kosten har for dit sexliv? Og vigtigheden af at elske dig selv, hvis du skal finde lysten til sex? Af Christine Petersen

 

Når der står sex på menuen kommer Danmarks måske nok mest kendte sexolog og parterapeut, 57-årige Joan Ørting, gerne med opskriften. Hun har specialiseret sig i at hjælpe mennesker med problemer med alt fra spiseforstyrrelser, dårligt selvværd til “jeg kommer for tidligt”. Og hun beskriver sig selv og sin branche som en del af “det rummelige folkefærd”. Hun opfatter kroppen som sjælens hus, og den bør vi passe på, hvis vi ønsker et langt (sex)liv.
 
Elsk dig selv og tag ansvar for din krop
For Ørting er der nemlig en stor sammenhæng mellem det, vi putter i munden og vores sexlyst. Og det er vigtigt, at vi har fokus på en sund krop, hvis vi også ønsker et langt og godt sexliv. Det gør vi blandt andet ved at tage stilling til de råvarer, vi køber og spiser.

“Sexualitet har meget med kropsbevidsthed at gøre, og man er jo ikke glad for sin krop, hvis man bruger den som skallespand. Mænd har lyst til sex, når kvinden er glad, og kvinder har lyst til sex, når hun er glad. Selvværd, komplekser og lyst kommer af at have et dejligt liv, hvor man er glad og sund. Det at tage ansvar for sin krop og for sin kropsbevidsthed er vigtigt. Og hvis ikke vi har energi, så er vi ikke vitale, og så har vi heller ikke lyst til at ligge med et andet menneske.”

Joan Ørting har derfor også en klar holdning til økologi, og hvorfor det er vigtigt at spise de gode, rene råvarer frem for de kemiske, masseproducerede. For hende handler økologi om at være god ved kroppen og ikke fylde den med en masse giftstoffer. Men frem for alt handler det om at elske sig selv.

“Jeg ville ønske, at den ø jeg bor på, Langeland, ville være den første 100% økologiske ø. Jeg køber alt, hvad jeg kan, økologisk. Fordi leveren har det jo hårdt, og det er godt at undgå for mange giftstoffer. Vi skal passe på vores indre organer. Men alt det gør man jo først, når man begynder at elske sig selv. Det hele handler jo om at ære og vide, hvor vigtig kroppen er. Det er sjælens hus. Og ligesom vi passer på vores huse, så skal vi også passe på vores krop. Det er jo gennem kroppen, vi mærker, hvad sjælen vil. Det er vores kompas. Og hvis vi fylder den med hotdogs, cocio og sneakers, så bruger vi den bare som skraldespand.”

At tage ansvar for egen krop er således nøglen til velvære og glæde. Det giver mere lyst og overskud, og det kan mærkes i soveværelset. Dog kan man også hjælpe lysten lidt på vej ved at spise bestemte råvarer, som styrker potensen og giver næring til hjerne og underliv. Noget som Joan også har sin egen opskrift på.
 
Joan Ørting
 - hold sexformen med vand, olier og ginseng


Mænd og kvinder er forskellige. Derfor er der også forskel på, hvilke råvarer, som kan booste sexlivet for den enkelte. Er du mand, så glem ikke bøffen og ginseng. Er du kvinde, er honning og sunde olier et must. Joan Ørting går selv meget op i det naturlige køkken og anbefaler, at vi indtager gode fedtstoffer og ikke mindst rigeligt med væske.

“Jeg drikker meget vand og naturlig saft. Og lige nu spiser jeg alt det, der spirer op af jorden, og så spiser jeg meget fedt og olie. Det er min helt store ting. Vi gik jo gennem firserne og fik at vide, at vi ikke måtte spise fedt og fodrede børnene med skummetmælk. Men hjernen er fedt, og hver eneste cellevæg er lavet af fedt. Så hvis ikke vi får fedt nok, så går de i stykker. Selv spiser jeg masser af gode naturlige olier. Jo mere energi, vi får i vores krop, jo mere får man også lyst til sex.”

De mange fedtstoffer er ikke bare gode for hjernen, men også for vores hud, som har brug for olie for at bevare sin glød og blødhed. Her kan man jo også bruge de gode olier som en del af forspillet, lyder det fra Ørting. Men der findes også andre råvarer, som er med til at booste din sexlyst. Eksempelvis honning eller chokolade, som mange måske har hørt om før.

“Du bør spise en spiseskefuld honning hver dag. Der er noget i honning, som giver mere lyst, og du bliver mere viril. Det gør, det fungerer bedre dernede. Chokolade tyer vi til, når vi eksempelvis har kærestesorger, da den indeholder endorfiner, som er kærlighedsstoffet. Chokolade er godt netop til at føle sig elsket.”

Hvad angår mænd, så er ovennævnte råvarer også gode, men de bør desuden tilføje proteiner og ginseng til kostplanen. Især hvis vi taler om middelaldrende mænd. For her kan være nogle udfordringer med potensen.

“Mænd op i alderen bør spise ginseng, hvis de vil øge evnen til at have sex. De begynder nemlig at få fritsvævende østrogen i kroppen – det er det, der gør, at mænd får bryster, mave og sådan. Og gensing er med til at omdanne østrogen til testosteron. Protein styrker også potensen, da det er med til at danne sædvæske.”

Det er dog ikke kun kosten og råvarer, som kan være med til at forbedre din sexlyst, når du når over 40+. Her kan det være en god idé også at se på måden, du dyrker sex – især hvis du er mand. Nøjagtig som overgangsalderen også bør være et taleemne blandt par i 50’erne, da det har stor betydning for lysten – eller nærmere manglen på samme.
 
Joan Ørting
 - dyrk sex efter din alder

For manges vedkommende er målet med sex at ende med en udløsning. Helst for begge, hvis det er muligt. Men for mænd er det ikke sundt altid at gå efter den “lykkelige slutning”. Det gør nemlig både sexlivet trivielt og kan gå ud over helbredet, lyder det fra sexologen.

“Som mand bør man øve sig i ikke at komme hver gang. Når vi altid har det samme “komme-mål”, så ved vi også, hvad der skal ske hver gang. Desuden tager det en mand syv dage at nå op på samme energiniveau, som før han kom. Han går således rundt med en konstant “tømmermændsfølelse”. Ifølge kinesisk seksualvidenskab skal mænd dividere deres alder med fem, for at finde ud af, hvornår det vil være sundt at komme. Hvis du eksempelvis er en mand på 40 år (40/5 = 8), så er det hver ottende dag, som er det optimale for dig.”

Altså kan du som mand gøre dit for at forbedre dit sexliv, når du kommer op i årene. Og måske er en anderledes tilgang til sex ikke nogen dårlig idé, når først 40’erne er passeret? Især hvis du befinder sig i et parforhold. For her møder mange kvinder også store udfordringer, når først overgangsalderen melder sit indtog.

“Når man kommer i overgangsalderen, er det jo en særlig snak. Den ændre jo meget ens lyst til sex, og så skal man ryste posen og gøre noget andet. Man kan godt føle, at man ikke kan lave friktion mere. Man kan tage stikpiller, men det er jo hormoner, og kroppen siger jo, at nu skal vi af med hormoner. Så her er det tid til mere nærvær, som kærlighedsmassage eller energi-sex, som jeg kalder det. Sex, hvor det handler mere om at mærke, uden at det er ind og ud hele tiden. Så tag en snak om, at nu er “vi” i overgangsalderen.


Ønsker du at krydre dit sexliv med mere lyst, bør du altså fokusere på tre områder i dit liv: For det første skal du tage ansvar for din krop og kost. For det andet spise råvarer, som hjælper lysten og potensen på vej. Og sidst, men ikke mindst, skal du dyrke sex efter din alder – livet skifter, og det samme gør lysten. Så lyt til din krop og pas på den, det er trods alt, den eneste sikre partner, du har gennem hele livet.
Vi siger mange tak til Joan Ørting for et interessant og lærerigt besøg i vores Hippie House.
 

Se de andre artikler her ...