Susy Grundahl

 

 

Det er en antiinflammatorisk aftendrik kaldet Golden Milk, som smager af hygge og giver en dæmpende ro.

 
Golden Milk
Golden Milk er egentligt en gammel ayurvedisk drik, der er lavet på gurkemeje.
Opskriften kan varieres alt efter, hvilke krydderier du bedst kan lide. Du kan nøjes med at bruge gurkemeje og peber, men den smager så meget skønnere med endnu flere varmende krydderier.
•    1 spsk gurkemeje
•    1 spsk ingefær
•    1 tsk sort peber
•    1 spsk fennikelfrø
•    1 tsk citronskal
•    1 tsk kanel
•    ca. 2 spsk kogende vand
•    1/2 tsk malet bukkehornsfrø.
•    Mandelmælk og 1 tsk manuka
honning.
Alle krydderierne blandes og blendes, sammen med 2 spsk kogende vand. Lad din pasta suge mere vand til sig, indtil det har en fin blød pastakonsistens, som peanutbutter.

LAV GOLDEN MILK
Nu har du din “pasta” klar. Så koger du et stort glas mandelmælk og hælder det i et glas. Tilsæt 1 tsk af din golden milk pasta og en tsk manukahonning.
En dejlig aftendrik, at tage med sig ind under dynen. *Bukkehorn er betændelseshæmmende, men ikke alle kan li’ smagen. Så du kan undlade dem, når du laver din første Golden Milk. Men gør klar til at invitere bukkehorn med i næste omgang.

SUSY GRUNDAHL: ”SUNDHED ER OGSÅ FORVENTNINGSGLÆDE, IKKE KUN KOST OG MOTION”

55-årige Susy Grundahl er Hippie Houses december-gæst. Hun er forfatteren bag to bøger om sund livsstil, “Retrokuren” og “Mit Antiinflammatoriske køkken” og billedekunstner. Hun var en af de første personer i Danmark, som åbnede en helsekostforretning og bestyrer i dag helse-netbutikken Netspireren.dk. Her fortæller hun, hvordan hun kom en tilværelse med psoriasis til livs, hvorfor hun begyndte at spise kød igen, og hvorfor vi også bør fokuserer på ‘forventningsglæde’, når vi taler sundhed.
Af: Christine Petersen


Fra psoriasis og eksem til sygdomsfri tilværelse  
For mere end 25 år siden levede Susy Grundahl med psoriasis og utilpashed i kroppen. Tørre pletter og eksem var en ubehagelig del af hverdagen. Med to små børn og en almindelig familiekostplan, troede hun, at de levede sundt. Den opfattelse måtte hun dog tage til efterretning, da hun på et kursus mødte Frede Damgaard, som viste hende en anden side af kosten.

”Frede Damgaard er den første person, jeg mødte, som gav mig et andet syn på mad. Før jeg mødte ham, vidste jeg ikke, hvad økologi var. Og slet ikke, at man kunne holde sygdomme nede gennem kosten. Jeg kan huske han sagde til mig: ‘En almindelig kost er ikke sund, og en sund kost er ikke almindelig.’ Derefter gik jeg hjem og tømte køleskabet ned i en sort sæk. Men da jeg skulle fylde det op igen, fandt jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne få de produkter, jeg lige havde hørt om på kursuset – og det blev begyndelsen på min helsekostforretning.”  

Susy Grundahl boede de første par år inde i baglokalet af butikken med sine to små sønner, hvor de og levede af rester og produkter, som havde overskredet sidste slagsdato. Snart begyndte flere personer at få øjnene op for helsekost og økologi, og Susy kunne nu føje en online helsebutik til arbejdslivet. Derudover begyndte hun at koncentrer sig mere om sin kunst og fik titlen som kunst terapeut. Med så mange bolde i luften, måtte hun dog sande, at hun kørte sig selv i sænk – og det blev begyndelsen på en mere harmonisk tilværelse.

Da hun mødte manden med jagtgeværet
I forbindelse med kostændringen lagde Susy Grundahl også kødet på hylden og levede i en årrække som vegetar. Hendes tro på, at dyrene skal behandles værdigt og leve godt var en af til, hun tog den beslutning, så da hun blev forelsket i en jæger, stod hun over for en udfordring. 

”Da jeg mødte min mand, var jeg vegetar, og han var jæger. Ja, det lyder helt åndssvagt, for jeg tænkte jo, vi kan da ikke spise Bambi. Men jeg var heldigvis meget forelsket i ham, ellers er det ikke sikkert, vi var endt sammen. Men han lærte mig også noget, som jeg synes er utrolig vigtigt. De dyr, vi spiser, skal have levet et sundt og naturligt liv. Og mine økologiske æg kommer fra høns, som har haft det dårligere, end de vilde dyr ude i naturen, han kommer hjem med. Så jeg gik fra at mene, at jægere var de ondeste i verden til at synes, at det var meget bedre, at vi spiste det, han selv skød. Og så synes jeg jo også, det var mere sexet, at han stod der med et rådyr, han selv havde skudt, frem for en pose kikærter.”

For både Susy Grundahl og hendes jæger er det råvarerne, som er i centrum, når gryderne bringes i kog. De spiser selv 98 procent økologisk og kun kvalitetskød, som enten kommer direkte fra skoven eller købt økologisk. Selvfølgelig er det dyrere, men det er også et prioriteringsspørgsmål, mener Susy Grundhal. Og så handler det også om at finde lysten til at lave mad og gå på opdagelse i råvarerne.

 ”Vi elsker begge at lave mad og stå i køkkenet. Det skal ikke være en plage. Vi elsker det, derfor gør vi det. Find glæden ved at lave mad, for det driver også den sunde livsstil. Se maden, duft til råvarerne og smag på dem.”


Smagen af livet og andre kulturer
Det at smage og dufte til mad er ikke kun begrænset til de hjemmelige omgivelser. En af Susy Grundahls store passioner er også at rejse ud i verden og smage på livet og kulturen. Det kan både være i selskab med sin mand, hvor de tager på fine Micelin-restauranter, eller hvor hun rejser alene rundt med rygsæk og staffeli på ryggen. Og det er også fra en af rygsækrejserne, hun har sit bedste madminde.
”Min bedste madoplevelse var ikke særlig sund. Det var på en rejse rundt i Europa, hvor jeg tog af sted med et staffeli på ryggen og malede med kvinder, som var ofre for human trafficking. Her mødte jeg en dame i Frankrig, som stod for det bosted, jeg var på. Efter flere dage hos dem inviterede hun mig med på sin stamcafé.
Jeg følte mig meget begæret og blev introduceret for både kok, ejer og den hjemløse, som sad i baren. Da så maden kom på bordet, måtte jeg spørge, hvad er det? Og hvad er det? Det smagte vildt godt! Så da jeg kom hjem, sagde jeg til min mand – det skal jeg prøve at lave. Det var faktisk bare et stykke kød og noget kål, men hele oplevelsen og atmosfæren gjorde, at det smagte vidunderligt. Det var nok en af mine bedste madoplevelser. Mad er jo meget andet en vitaminer og mineraler. Det er også minder, oplevelser og gode stunder sammen med de mennesker, du spiser med.”
 
Skab forventningsglæde i dit liv
Netop de gode stunder er en essentiel del af Susy Grundahls hverdag. For når vi taler sundhed er det vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på kost og motion, som der ifølge Grundahl, er en tendens til i samfundet. I stedet bør vi fokusere mere på et skabe positive associationer omkring maden og vores tilværelse generelt. Og her har Susy Grundahl et godt råd, som hun mener, alle bør følge:

”Sundhed er også forventningsglæde. Det er utroligt vigtigt! Jeg har selv altid noget i kalenderen, som jeg glæder mig til. Små bitte ting, som jeg ved gør mig glad. Frokost med veninderne, et maleri, der skal gøres færdigt, eller noget andet jeg er spændt på. Jeg forestiller mig, det er ligesom børn juleaften. Noget man glæder sig til. Det gør man bliver glad og falder i søvn på en god måde med en forventning om, at noget godt snart skal ske.”

Her op mod jul er der nok mange, som kan genkende den forventningsglæde, Susy Grundahl, beskriver. Det kan være glæden over at skulle se gamle venner, eller at familien igen er samlet. En gave du glæder dig til at give, eller den lækre mad, som skal pryde julebordet. Men det kan også være glæden over, at 2016 er slut, og spændingen over hvad 2017 vil bringe.

I dag er Susy Grundahl selv i gang med mange nye projekter, som hun hver dag står op og glæder sig til. Hendes nye bog er lige udkommet, og så har hun kastet sig over fotokunsten og tilbyder som noget nyt at lave stemningsbilleder af produkter og mad. Se et eksempel længere nede.

Uanset hvad du glæder dig til, så husk at nyd det. Vi i Hippie House siger tak til Susy Grundahl og tager forskud på julen og forventningsglæden med en opskrift fra Grundahls seneste bog – Mit antiinflammatoriske køkken.

God fornøjelse og glædelig jul.
*For mere info om hendes bog eller stemningsbilleder kan du kontakte Susy Grundahl på http://www.susygrundahl.dk.

 

Se de andre artikler her ...