Hvad er forskellen på sorte og grønne oliven?

Der findes mere end 3500 forskellige olivensorter alene i Italien, men det er ikke alle sorter, der er lige sunde. Olivensorterne findes i alle afskygninger på hylderne i supermarkedet – og ses i farverne grønne, sorte, brune og mørke lilla.


Alle oliven er fra begyndelsen grønne, farverne skifter alt efter hvornår på året de bliver høstet. Når træet skyder de første olivenknopper, så indeholder de kun sukkerstoffer og organisk syrer. I modningsprocessen omdannes de til olivenolie.


De fleste olivenfarmere høster deres oliven sent på sæsonen, når oliven er mørkebrun og ”gammel”. Den metode vælger farmerne for at få mest ud af deres høst. En mørkebrun oliven indeholder vand, men problematikken er, at vand og olie modarbejder hinanden, så mange af dem smager af fed fedt eller er ligefrem harsk.


En tommelfingerregel er, at olivenfarmerne ved denne fremgangsmåde opnår cirka 21 kg. pr. oliventræ, hvorimod, hvis de høster de friske grønne oliven tidligt på sæsonen, opnår maksimalt 6-7 kg pr. træ.

 

En tidlig høst giver derfor avlerne et væsentligt mindre udbytte i produktionen. Og således hænger pris og kvalitet sammen, så vi ved, hvorfor en kvalitets olivenolie høstet på friske grønne oliven er dyrere ude i butikkerne.

 

FLOS OLEI-guide viser vej til verdens bedste økologiske olivenolier

Olivenolier fra den internationale oliven guide, FLOS OLEI er altid høstet på helt grønne oliven, da de grønne kvalitets oliven har et højt indhold af sunde næringsstoffer.


De grønne oliven er sundere for dig, da de som nævnt bliver høstet tidligt i sæsonen i september måned, hvor de er unge og friske. Det betyder, at de er fyldt med næringsstoffer, som fibre, E-vitaminer og nogle af dem har et højt indhold af antioxidanter.

 

Du bør derfor fravælge de kulsorte oliven, som du ofte finder i discount-butikkerne. Ofte er det grønne oliven, der er farvet sorte med farvestoffet E579. Hvis du er i tvivl, kan du læse varedeklarationen bagpå glasset.

 

Det sikre valg er derfor en FLOS OLEI-olie. Spørg i din dagligvarebutik, næste gang du handler ind. De økologiske olivenolier fra FLOS OLEI forhandles hos Meny, Helsam og i specialvarehandlen.

 

Du kan også købe din økologiske olivenolie her.

 

 

Se de andre artikler her ...

 

xxx